2008-09-25

"Mananca, roaga-te, iubeste"


" [...] oamenii au tendinta sa considere fericirea un noroc care da peste ei, ceva ce te va invalui, ca vremea frumoasa, daca soarta iti surade. Doar ca fericirea nu functioneaza asa. Fericirea e consecinta propriului efort. Te lupti pentru ea, muncesti pentru ea, insisti, uneori mergi pana la capatul pamantului in cautarea ei. Trebuie sa participi mereu la manifestarile lucrurilor bune care iti apar in viata. Iar cand atingi o stare de fericire, nu trebuie niciodata sa lenevesti, sa renunti la a o mentine: trebuie sa te straduiesti din rasputeri sa inoti contra curentului, ca sa fii vesnic in unda fericirii, ca sa plutesti mereu deasupra ei. Caci daca nu faci asa sentimentul launtric de multumire se va scurge incet-incet din tine. E usor sa te rogi cand ai nevoie de ajutor, dar sa continui sa te rogi chiar si cand criza a trecut e ca un proces de cicatrizare, care-ti ajuta sufletul sa pastreze tot ce a reusit cu greu sa dobandeasca."


Fragmentul este extras din cartea plina de farmec, umor si filozofie de viata a Elizabethei Gilbert "Mananca, roaga-te, iubeste" ( "Eat, Pray, Love"), carte ce reprezinta un proiect de film cu Julia Roberts.


Pe scurt: La 30 si ceva de ani, Liz Gilbert are tot ce-si poate dori o femeie ambitioasa. Si totusi e asaltata de indoieli, sufera de panica si insatisfactii. Urmeaza divortul, prabusirea in depresie, o relatie catastrofala... Asa ca Liz abandoneaza totul si pleaca in lume de una singura.


In Italia, gusta la dolce vita si deliciile ei culinare, punand "cele mai fericite" 12 kilograme din viata.


In India, afla intr-un ashram, prin asceza ( trezire la 3 dimineata, meditatie si frecat podele), ce este cautarea spirituala.


In Indonezia, incearca sa-si reconcilieze trupul cu sufletul, sa descopere echilibrul care se cheama fericire - si isi gaseste marea dragoste.


Uneori, fericirea se afla la capatul lumii. Calatoresti ca sa ajungi la tine insuti. Ca sa te descoperi.


Citind-o intri in viata scriitoarei, esti partas la trairile ei si pe deasupra afli si lucruri interesante despre cele trei tari care incep cu litera "I".

Niciun comentariu: